MENTÁLNÍ KEEBL (nejen) PRO GOLFISTY

03.06.2021 22:26

MENTÁLNÍ KEEBL GOLFISTY

 “HLAVA ROZHODUJE!” Málokde toto pravidlo funguje tak silně a s takovou pravidelností, jako při hře golfu. Od roku 1999 se profesně zabývám mentálním tréninkem, psychickou odolností a prací s emocemi lidí nejrůznějších oborů, věku i pohlaví. Všem bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání, odbornosti nebo životního stylu ordinuji hru golfu.

Neexistuje snad totiž lepší způsob, jak si vyzkoušet závislost našeho fyzického a mentálního výkonu na naší psychice, náladě a myšlenkách, než je hra golfu.

Golf je plný “jednoduchých pravidel”, jak s naší psychikou při hře pracovat

”Na nic nemysli a soustřeď se!”- “Buď víc v klidu!”- “Od teď začnu hrát pořádně!”

Stačí hrát dlouhou rovnou! - “Nic to nechce, jen hrát lehce!”- „Neber to tak vážně!“

Stejně jako profesionálové různých profesí či vrcholoví sportovci, tak i my, nadšení hráči golfu, potřebujeme pro svůj optimální výkon mít “srovnané myšlenky a klidnou hlavu.”

Technika pro uspořádání myšlenek a zklidnění hlavy, kterou Vám chci nabídnout má krásný český název “KÝBL”. Do golfové angličtiny volně překládáme jako GOLF KEEBL.

Princip této techniky se do světa psychologie dostal z fyziky:

1) Do 10 litrového kýblu se více než 10 litrů vody, za standardních podmínek, nevejde.

2) Naše hlava funguje na podobném principu jako kýbl. Naše hlava má své limitní, a naší osobní kapacitou omezené, možnosti, kolik dokáže v jeden okamžik udržet myšlenek.

3) Pokud si cíleně a záměrně zaplníme hlavu správnými myšlenkami, pak je logické, že na základě výše uvedeného, se do naší hlavy další nechtěné myšlenky prostě nevejdou.

 

Ukázka nechtěných myšlenek:

“Dnes už konečně musím!” - “Bacha, je tam voda!”  - “Nesmím to zatáhnout doprava!” “Neměl jsi na tuhle ránu vzít jinou hůl?”“Touhle ranou musím zachránit tu předchozí!”

 

Před každým švihem si tedy zkontrolujte svůj mentální kýbl a vytlačte nežádoucí myšlenky „jinými“. Stejně jako je doporučováno před každým švihem pro ideální uvolnění těla celé tělo na pár vteřin zatnout a v následujícím uvolnění provést švih, tak se naučte si vylévat a správnými myšlenkami zaplavovat svou hlavu – keebl – před každou ranou.

 

Každý hráč má vlastní způsob, jak si během mentální přípravy před turnajem, při mentální rozcvičce před hrou a v rámci rituálu před každou ranou “vylé svůj golfový KEEBL”.

Doporučení je, naučit se zaplavit si hlavu správnými myšlenkami tak silně, že se do Vašeho golfového KEEBLu nevejde ani jedna myšlenka na pracovní starosti, rodinné povinnosti, vztahové neshody, finanční tlaky nebo jiné trouble, do čehož patří i nejistota o vlastním golfovém talentu. Buďte přesvědčeni o své připravenosti. Nechte se zaplavit emocemi radosti, že stojíte na golfovém hřišti a zaplňte si svou hlavu myšlenkami na krásu golfu Vaší hry! Pokud se naučíte si svůj KEEBL uchránit od nežádoucích myšlenek zaplníte si KEEBL „klidnou vodou“, bude Váš ideální švih častější událostí!

 

... prosba na závěr. Prosím, pokud znáte typické “nechtěné myšlenky”, které nám umí zaručeně zaneřádit KEEBL a rozhodit hlavu, pošlete mi je do našeho golfového archivu.

Děkuji! Přeji hezkou hru a klidný KEEBL! Váš KASTY,   


 

Plná verze článku MENTÁLNÍ KEEBL GOLFISTY

 

“HLAVA ROZHODUJE!” 

Málokde toto pravidlo funguje tak silně a s takovou pravidelností, jako při hře golfu. Od roku 1999 se profesně zabývám mentálním tréninkem, psychickou odolností a prací s emocemi lidí těch nejrůznějších oborů, věku i pohlaví. Všem bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání, odbornosti nebo životního stylu ordinuji hru golfu.

 

Proč?

Nevymyslíte totiž lepší způsob, jak si snadno a opakovaně vyzkoušet, že náš fyzický a mentální výkon je obrovsky závislý na psychice, naší náladě a myšlenkách, které nám “létají hlavou”.

Psychika a mentální trénink patří v českém prostředí k jedné z nejvíce opomíjených částí golfové přípravy. Jednoduše proto, že známe důležitost psychiky, ale nevíme, jak s ní pracovat. I proto stále mnoho sportovců i trenérů  práci s psychikou odsouvají na vedlejší kolej.  

 

Přitom je to tak jasné! Pokud chci správnou techniku, musím jí trénovat. Pokud chci sval, musím ho trénovat. Pokud chci patřit mezi psychicky silné a odolné, musím na tom makat.

 

Golf je úžasné “fitko” a laboratoří naší psychiky zároveň!

Úžasné a nezaměnitelné propojení naší hlavy s tělem, egem, ambicemi nebo touhami je díky golfu možné si plně prožívat při každé hře.

 

Při povedené ráně nás často zachvátí pocit, že jsme dobří a že se nám to skvěle povedlo. Naše hlava a ego už vůbec nejsou připraveni na přijetí možnosti, že ta krásná rána byla souhra náhodných událostí a začneme si přát, a někdo dokonce vyžadovat, opakování této krásné rány. Do jisté míry je tento děj velkou součástí řady golfových závislostí. Chceme opakovat euforii krásné rány, znovu a znovu a nedáme pokoj, dokud to opět neprožijeme. Proto chceme hrát znovu a znovu. Golf je nádherný způsob závislosti na kráse, na krásném švihu, na krásném letu, na krásném dopadu, na krásné hře.

 

Předchozí řádky jsou malým náznakem, jak nás golf umí pohltit, jak v nás vytváří emoční vazby, která nás baví, naplňují a motivují k další hře.

 

Hra golfu je mimo jiného úžasná, protože:

- tvrdě a zároveň hravým způsobem posiluje naší psychiku,

- inspiruje a učí nás, jak moc je důležité mít vlastní myšlenky pod kontrolou,

- nutí nás zkoušet znovu a znovu ovládnout naše vlastní emoce,

- nabízí nespočet důvodů k maximální snaze o plné soustředění a uvolnění mysli zároveň,

- přináší nám do života krásné emoční vazby a jednu z nejkrásnějších forem závislosti.

 

Golf je plný “jednoduchých pravidel”, jak s naší psychikou při hře zacházet: 

 

- “Stačí hrát dlouhou rovnou! 

- “Nic to nechce, jen hrát lehce!”

- ”Na nic nemysli a jen se soustřeď!”

- “Buď víc v klidu!”

- “Od teď začnu hrát pořádně!”

 

Tyto i řada dalších “osvědčených” zadání má, nám golfistům, zaručit, že v každém švihu zužitkujeme tisíce míčů na tréninkových plochách a často celé roky toulání po golfovém hřišti.

Realita bývá však jiná. Až příliš často se nám do hry spíše než technické chyby vloudí nechtěné myšlenky nebo nálady či emoce, které naši hru a švih příliš nepodrží.

Dnes Vám nabídnu jednu z velmi jednoduchých a zároveň účinných technik z mé praxe mentálního trenéra. Na této technice často s mými svěřenci začínáme objevovat principy mentálního tréninku a to bez rozdílu oboru klienta nebo jeho věku.

 

Stejně jako profesionálové různých profesí nebo vrcholoví sportovci, tak i my, nadšení hráči golfu, potřebujeme pro svůj optimální výkon mít “srovnané myšlenky a klidnou hlavu.”

Technika pro uspořádání myšlenek a sklidnění hlavy, kterou Vám chci dnes nabídnout má krásný český název “KÝBL”  Do golfové angličtiny volně překládáme jako GOLF KEEBL.

Princip této techniky stojí na několika následujících zákonitostech:

1) Do 10ti litrového kýblu se více než 10 litrů vody, za standardních podmínek,  nevejde.

2) Naše hlava funguje do jisté míry na podobném principu jako kýbl. Naše hlava má své limitní, a naší osobní kapacitou omezené, možnosti, kolik dokáže v jeden okamžik udržet myšlenek.

3) Pokud si cíleně a záměrně zaplníme hlavu správnými myšlenkami, pak je logické, že na základě výše uvedeného, se do naší hlavy další myšlenky prostě nevejdou.

Je dobré tedy si myšlenky rozdělit na ty chtěné a nechtěné.

 

Ukázka nechtěných myšlenek:

 

“Dneska mi to nejde!”

“Dnes už konečně musím!”

“Bacha, je tam voda!” 

“Nesmím to zase zatáhnout doprava!” 

“Neměl jsi na tuhle ránu vzít jinou hůl?”

“Zase budu za vola!”

“Touhle ranou musím zachránit tu předchozí!”

“Tahle jamka se mi už musí už konečně podařit!”

Naši hlavu, tedy náš golfový kýbl, je daleko lepší zaplnit například představou ideálního letu míčku, včetně přesného místa dopadu. Můžeme se vnitřně radovat z přítomnosti krásných hráčů nebo hráček v našem flightu. Principiálně tedy myslet na cokoli jiného, co nesouvisí s možnými riziky našeho švihu.

 

Před každým švihem si tedy zkontrolujte a ideálně vylejte od nežádoucích myšlenek svůj mentální kýbl. Stejně jako je doporučováno před každým švihem pro ideální uvolnění těla, celé tělo na pár vteřin celé zatnout a v následujícím uvolnění provést švih, tak se naučte i vylévat a správnými myšlenkami zaplavovat svou hlavu.

 

Vybičujte svou mysl krátkou ale o to intenzivnější představou, jak budete oslavovat úspěšný švih, pak svou mysl uvolněte směrem k ležícími míčku a švihněte s krásně “prázdným kýblem”, ve kterém se příjemně rozlévá ozvěna představy, jak oslavujete nádherně posazený míček.

 

Najděte si každý svůj způsob, jak si v rámci mentální přípravy před turnajem, během vaší myšlenkové rozcvičky před hrou, nebo v rámci vašeho rituálu před každou ranou budete pravidelně “vylévat váš golfový KEEBL”.

 

Pokud budete tuto techniku používat opakovaně a pravidelně, jistě ji brzy ovládnete. Zlepšení vaší hry pak přijde jako logická odměna za vaši novu dovednost v ovládání myšlenek.  

Jako pomůcky pro vylévání golfového keeblu se nabízí například:

- motivující hudba 

- pitný režim s různými procenty 

- endorfiny z uvolněné konverzace s ostatními hráči

- růstové hormony související s krásným výhledem na opačné pohlaví ve hře

- vnitřní klid z úžasu nad přírodní architekturou hřiště aj.

Jakoukoli možnost či podobu příjemných myšlenek z výše uvedených použijete, tak mé doporučení je, zaplavit si hlavu tím krásnem tak silně, aby se do Vašeho golfového KEEBLu už nevešla ani jedna myšlenka na pracovní starosti, rodinné povinnosti, vztahové neshody, finanční tlaky nebo jakékoli životní nedostatky, do čehož patří i golfová nejistota o vlastním golfovém talentu.

Buďte přesvědčeni o své připravenosti fyzické, technické, nechte se zaplavit emocemi radosti, že stojíte na golfovém hřišti a zaplňte si svou hlavu myšlenkami na krásu golfu a Vaší hry! Pak se tam už nic jiného nevejde a nic už Vás nebude brzdit nebo vzdalovat od Vašeho ideálního švihu!

 

... a prosba na závěr. Prosím, pokud znáte zaručené “nechtěné myšlenky”, které nám umí zaručeně zaneřádit KEEBL a rozhodit hlavu, pošlete mi je do našeho archivu. My je zrecyklujeme a nebo uložíme hodně hluboko, aby nás už nikdy při hře nerušily! Díky  

 

Přeji hezkou hru a golfovou nádhernou zaplavený MENTÁLNÍ KEEBL!

 

Kontaktní formulář

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.


RSS

Blog

HUMAN SKILLS

09. 10. 2023
Děkuji všem, kteří jste absolvovali mou přednášku HUMAN SKILLS na akci TÝDEN INOVACÍ. Bylo Vás více než 110 židlí v sále a na Linkedinu projevilo zájem přes 500 z Vás. Moc si takového zájmu vážím a formou poděkování i reakce je online workshop, ve kterém  toto téma znovu společně otevřeme a věřím, že nabídnu i více inforamcí, než se vešlo do původní 50ti minutové přednášky. Těším se a pokud máte zájem o více informací stačí poslat Vaše kontakty pomocí formuláře níže a napsat heslo "HUMAN SKILLS" a my se Vám ozveme. Děkuji a těším se Jiří Kastner

Archiv blogu

Reference

ECONOMIA HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

ZUZANA HEJNOVÁ ATLETIKA

ROBERT ŠKALOUD TECH-LIT

Rychlý kontakt

Facebook
Twitter
In

Mgr. Jiří Kastner, MBA
+420 603 82 82 42


Klíčová slova mé práce

  • Mentální trénink
  • Psychologie výkonu a úspěchu
  • Vzorce úspěchu
  • Sport, Golf, Trenér
  • Business, Byznys
  • Management
  • Leaderment
  • Leadership

Vzorce úspěchu

  • Jaké hodnoty ovládají Váš život ?
  • Jakým hodnotám věříte?
  • Jaké hodnoty vytváříte a předáváte?
  • Jaké výsledky od sebe očekáváte?

© 2024, JIŘÍ KASTNER – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑