Psychologie zranění

26.06.2020 11:47

Psychologie zranění

Psychologie zranění je samostatná kapitola psychologie výkonu a to nejen v rámci sportovní psychologie. Stále větší roli hraje psychologie zranění ve výkonnosti nejen sportovců ale i duševně pracujících v oblasti firemního managementu, obchodu, pedagogiky a dalších oborech, kde je nárůst stresu a psychické zátěže. Psychologie zranění řeší tři základní fáze: 1) prevenci 2) léčbu 3) návrat nebo 4) recidivu. Obecně lze říci, že psychologie zranění Vám může být užitečná vždy, když musíte nebo chcete řešit vliv psychiky na zdraví nebo na Vaši výkonnost.

"Přestože bych se nejraději věnoval práci především na prevenci zranění, tak jsem se za poslední roky stal díky svým klientům spíše specialistou na psychiku během léčby a návratu do výkonu. Na druhou stranu ale přiznávám, že mne samotného baví sledovat dobré výsledky mých klientů, kteří se vrací po zranění nebo nemoci ke svému sportu nebo profesi a dosahují ještě lepších výsledků než před zdravotním problémem."

sdílí své pocity Jiří Kastner, mentální trenér a propagátor Psychologie zranění jako samostatného oboru.  

Zranění je často důsledkem nesoustředěnosti, nepropojení mysli a těla nebo nedostatečné citlivosti k signálům těla na intenzitu a náročnost tréninku, výkonu, práce, nebo životního stylu.

Pravidelným cvičením mysli a mentálním tréninkem lze rizikové faktory vzniku zranění snížit. Cílem mé spolupráce s klienty je naučit je  vnímat své tělo, jeho signály a důležité momenty, které mohou být příčinou zranění nebo onemocnění.  Společně s mentálním tréninkem pracuji s klienty formou fyziomeditace, která umožňuje současné cvičení těla a mysli s cílem jejich propojení a ovládnutí těla vlastní myslí. Fyziomeditace napomáhá uzdravení a regeneraci zranění. V kombinaci s mentálním tréninkem pomáhá fyziomeditace sportovcům nebo komukoli z nás zvládnout těžké období "vyřazení ze hry".

Zranění přichází  také důsledkem neovlivnitelných příčin. Pak je důležitá schopnost regenerace a umění dát organismu potřebný prostor pro rekonvalescenci. Pro sportovce je toto období psychicky velmi náročné a o to více je důležité s psychikou sportovce cíleně  a metodicky pracovat. Mentální trénink napomáhá jak samotné regeneraci, tak je vhodným využitím času, kdy se sportovec nemůže plně věnovat fyzické přípravě.

Konkrétní postupy řešíme podle situace každého klienta individuálně a také o volbě ideální metodiky rozhoduje především stav klienta. Od roku 2011 rozvíjím celostní přístup BodyMind training a jak jsem už před roky napsal, tak v roce 2013 mne nadchlo mé studium Fyziomeditace, kterou od té doby také využívám.

Mentální trénink a osobní koučink pomáhá návratu do formy po zranění, nemoci ale především dalšímu rozvoji osobnosti jednotlivce a může tak významným způsobem přispět k dalším úspěchům a kvalitnímu růstu, který byl narušen zraněním, nehodu nebo nemocí.

Asi nejpříjemnější typ "zranění", se kterým se ve své praxi setkávám je mateřská dovolená, která je naprosto specifickou událostí, kterou ve vztahu k výkonnosti a dlouhodobé kariéře v oblasti psychiky řešíme. Další typy a alternativy zdravotních omezení a zranění tvoří tak pestrou paletu, že je nemožné ji nějakým způsobem kategorizovat. A tak každý příběh mých klientů vnímám jako naprosto samostatný příběh, u kterého hledám scénář a možnosti, co nejlepšího happy-endu bez zbytečných kapitol navíc. Ať už to jsou operace, infekce, zlomeniny, civilizační choroby, poruchy psychiky, nebo jen drobná zranění vždy se snažíme pomocí mentálního tréninku a psychiky podpořit standardní léčbu. Často se nám s klienty však daří napomoci kvalitě regenerace a návratu k výkonu včetěn překonání standardních termínů ale především kvality uzdravení.


Stejně jako v jiných kapitolách lidského života a snažení, tak i ve spojení se zraněním jistě platí, že "hlava (správný mindset) rozhoduje!"


Pokud Vám mohu být svým řemeslem a zkušenostmi od roku 1999 užitečný, kontaktujte mne a velmi rád Vám pomohu zranění či nemoci pomocí psychiky preventovat, řešit nebo překonávat. Spolu to zvládneme!

Kontaktní formulář

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.


RSS

Blog

HUMAN SKILLS

09. 10. 2023
Děkuji všem, kteří jste absolvovali mou přednášku HUMAN SKILLS na akci TÝDEN INOVACÍ. Bylo Vás více než 110 židlí v sále a na Linkedinu projevilo zájem přes 500 z Vás. Moc si takového zájmu vážím a formou poděkování i reakce je online workshop, ve kterém  toto téma znovu společně otevřeme a věřím, že nabídnu i více inforamcí, než se vešlo do původní 50ti minutové přednášky. Těším se a pokud máte zájem o více informací stačí poslat Vaše kontakty pomocí formuláře níže a napsat heslo "HUMAN SKILLS" a my se Vám ozveme. Děkuji a těším se Jiří Kastner

Archiv blogu

Reference

ECONOMIA HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

ZUZANA HEJNOVÁ ATLETIKA

ROBERT ŠKALOUD TECH-LIT

Rychlý kontakt

Facebook
Twitter
In

Mgr. Jiří Kastner, MBA
+420 603 82 82 42


Klíčová slova mé práce

  • Mentální trénink
  • Psychologie výkonu a úspěchu
  • Vzorce úspěchu
  • Sport, Golf, Trenér
  • Business, Byznys
  • Management
  • Leaderment
  • Leadership

Vzorce úspěchu

  • Jaké hodnoty ovládají Váš život ?
  • Jakým hodnotám věříte?
  • Jaké hodnoty vytváříte a předáváte?
  • Jaké výsledky od sebe očekáváte?

© 2024, JIŘÍ KASTNER – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑