FUZK OVF “OD ZDI KE ZDI”

26.03.2020 11:33

FUZK OVF “OD ZDI KE ZDI”

FUZK OVF “OD ZDI KE ZDI”
(Pozor na armády i vojáčky)
 
Pro řadu lidí je psychická odolnost zajímavým tématem pro jejich rozvoj, dosahování lepších výsledků a vítězství.
Pro ještě větší množství lidí však slabá nebo dokonce chybějící psychická odolnost znamená celoživotní boj se stresem, nedostatkem sebedůvěry a neustálém hledání “štěstí” v externím světě a názorech druhých.
 
Proč je někdo vůči stresu více odolný?
Je možné psychickou odolnost trénovat?
Co všechno lidská psychika dokáže zvládnout?
 
Lidská psychika unese velmi těžké situace a je schopná odolávat i silnému a dlouhodobému stresu. Jak to už ale u podobných situací bývá, velkou roli hraje náš přístup, mindset, příprava a trénink.
VIDEO NA KONCI ČLÁNKU
Bez nutnosti a pocitu zanedbání si troufám říci bez jakýchkoli průzkumů a anket, že většina lidí v našem prostoru žije bez systematického rozvoje psychické odolnosti a podle toho to také vypadá a dopadá.
 
V naší kultuře je možné sledovat periodicky se opakující vlny nadšení pro “jeden správný” názor, který strhne pozornost i nadšení většiny. Ta se v daném názoru shlédne a hledá v něm vlastní vnitřní sílu, kterou se částečně snaží čerpat i z pocitu sounáležitosti se skupinou, která v danou chvíli opticky roste a vytváří dojem “silné - někdy jediné - pravdy”.
 
Pro psychiku je tento zdroj síly však krátkodobém horizontu naopak oslabující a v dlouhodobé perspektivě velmi devastující. Lidé podobného typu dělají během svého života sami se sebou opakující zkušenost, která si je podobná v plném odevzdání se myšlence (cizí myšlence) a navíc časově omezené a pomíjivé.
 
Proto není těžké při retrospektivním pohledu najít kolem sebe známé osobnosti, ale především lidi v našem okolí, kteří například v 90 letech patřili mezi dříče a “důstojníky” (čti manažery) korporátních armád, které přinesly kulturu a styl maximálních pracovních výkonů a plného odevzdání se pracovním výsledkům.
 
V současné době je kyvadlo vychýleno na druhou stranu směrem k dalšímu extrému, kdy globální armády korporátů vystřídali individuální vojáčci se srdcem na dlani a vírou v jednotlivce, který cestou sebelásky se umí sám nejlépe rozvíjet, uzdravovat a vlastně má patent moudrosti na všechno.
 
Pro psychickou odolnost a sílu osobnosti je určující, jak moc se tímto pomyslným kyvadlem “obecných pravd” necháte vychýlit nebo dokonce pravidelně vychylovat ... někdy až uchylovat.
 
Ten, kdo si v dlouhodobém i aktuálním vnitřním stavu dokáže udržet názor vlastní a nepřistoupí na módní extrémy, dopřává své psychice a osobnosti velmi příjemný a nabíjející pocit konzistence. Právě osobní konzistence a osobnostní stabilita jsou velkými zdroji psychické odolnosti.
 
Je mnoho způsobů jak posilovat psychickou odolnost ( www.Resilience.cz ) a jedním z nich je jakási střídmost v přijímání “silných pravd” přicházejících z externího světa. Dalo by se to přirovnat k doporučení výživových poradců. Dopřejte si stravu (i myšlenkou a názorovou) co nejpestřejší, ale ve vší střídmosti.
 
Jez do polosyta, pij do polopita ...a cizími názory se nenechávej plně pohltit!
 
Psychická odolnost a síla osobnosti je něco, co určuje naše psychické i fyzické možnosti a zdraví. Jako každý trénink tak i www.MENTALNI-TRENINK.cz je především prevencí před nečekaným událostmi, které na nás kladou nároky a my musíme (měli bychom) je zvládnout.
 
Trénujte, makejte na sobě a svém vlastním názoru! 
 
Nechytejte se “společenského kyvadla” a obecných pravd i kdyby zněly hezky a funkčně. Za deset let to bude nejspíš zase všechno jinak.
 
Psychická odolnost (resilience) pramení z konzistence (stálosti) !
 
Jiří Kastner
 
 

Kontaktní formulář

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.


RSS

Blog

HUMAN SKILLS

09. 10. 2023
Děkuji všem, kteří jste absolvovali mou přednášku HUMAN SKILLS na akci TÝDEN INOVACÍ. Bylo Vás více než 110 židlí v sále a na Linkedinu projevilo zájem přes 500 z Vás. Moc si takového zájmu vážím a formou poděkování i reakce je online workshop, ve kterém  toto téma znovu společně otevřeme a věřím, že nabídnu i více inforamcí, než se vešlo do původní 50ti minutové přednášky. Těším se a pokud máte zájem o více informací stačí poslat Vaše kontakty pomocí formuláře níže a napsat heslo "HUMAN SKILLS" a my se Vám ozveme. Děkuji a těším se Jiří Kastner

Archiv blogu

Reference

ECONOMIA HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

ZUZANA HEJNOVÁ ATLETIKA

ROBERT ŠKALOUD TECH-LIT

Rychlý kontakt

Facebook
Twitter
In

Mgr. Jiří Kastner, MBA
+420 603 82 82 42


Klíčová slova mé práce

  • Mentální trénink
  • Psychologie výkonu a úspěchu
  • Vzorce úspěchu
  • Sport, Golf, Trenér
  • Business, Byznys
  • Management
  • Leaderment
  • Leadership

Vzorce úspěchu

  • Jaké hodnoty ovládají Váš život ?
  • Jakým hodnotám věříte?
  • Jaké hodnoty vytváříte a předáváte?
  • Jaké výsledky od sebe očekáváte?

© 2024, JIŘÍ KASTNER – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑